Hroší hamburger: Američané kdysi chtěli chovat hrochy na maso

Přidat na Seznam.cz

Stěží se tomu dá uvěřit, ale Američané kdysi vážně uvažovali, že budou africké hrochy chovat ve velkém na maso. Stačilo, aby v prošel tzv. Hroší zákon.

V roce 1910 trpěly Spojené státy americké vážným nedostatkem masa. Příčin bylo několik, od velkého přílivu imigrantů, přes přesun obyvatel do měst až po nadměrné spásání pastvin. Noviny o tom v titulcích referovaly jako o „Otázce masa“. A dva milovníci safari vzápětí přišli s odpovědí.

Navrhli, že řešením by mohlo být hroší maso. Proč? Proč ne. Argumentovali tím, že Evropané kdysi do Ameriky přivezli krávy, prasata, ovce i drůbež. Domnívali se, že hroší maso do amerických kuchyní neproniklo prostě proto, že to do té doby nikoho nenapadlo.

Kromě nedostatku hovězího masa by se tak vyřešil i druhý problém, a to invaze vodního hyacintu, kterým rychle zarůstaly vodní toky na jihu země. Hroši přivezení z Afriky by byli vysazeni do močálů v Louisianě, kde by invazní rostlinu spásali.

Nápadu se chytil kongresman Broussard, který představil tzv. Hroší zákon. Požadoval 250 000 dolarů, za které by bylo možné nakoupit v Africe hrochy a převézt je do USA. Lidé na to kupodivu slyšeli a představa hroších rančů jim nepřipadala nijak zvláštní. Deník New York Times dokonce spekuloval, že „slanina z jezerních krav“ by mohla být na pultech obchodů během několika let. A to byl jen začátek. Uvažovalo se, že americký jídelníček dále doplní maso buvolí, jačí, sloní nebo žirafí.

Nakonec zůstalo jen u odvážných plánů. Namísto dovozu exotických zvířat se zákonodárci rozhodli upravit jižní močály tak, aby zde bylo možné chovat obvyklý dobytek.

Zdroj: Roaring Earth, Scientific American