Hroší hamburger: Američané kdysi chtěli chovat hrochy na maso
Stěží se tomu dá uvěřit, ale Američané kdysi vážně uvažovali, že budou africké hrochy chovat ve velkém na maso. Stačilo, aby v prošel tzv. Hroší zákon.
V roce 1910 trpěly Spojené státy americké vážným nedostatkem masa. Příčin bylo několik, od velkého přílivu imigrantů, přes přesun obyvatel do měst až po nadměrné spásání pastvin. Noviny o tom v titulcích referovaly jako o “Otázce masa”. A dva milovníci safari vzápětí přišli s odpovědí.
Navrhli, že řešením by mohlo být hroší maso. Proč? Proč ne. Argumentovali tím, že Evropané kdysi do Ameriky přivezli krávy, prasata, ovce i drůbež. Domnívali se, že hroší maso do amerických kuchyní neproniklo prostě proto, že to do té doby nikoho nenapadlo.
Kromě nedostatku hovězího masa by se tak vyřešil i druhý problém, a to invaze vodního hyacintu, kterým rychle zarůstaly vodní toky na jihu země. Hroši přivezení z Afriky by byli vysazeni do močálů v Louisianě, kde by invazní rostlinu spásali.
Nápadu se chytil kongresman Broussard, který představil tzv. Hroší zákon. Požadoval 250 000 dolarů, za které by bylo možné nakoupit v Africe hrochy a převézt je do USA. Lidé na to kupodivu slyšeli a představa hroších rančů jim nepřipadala nijak zvláštní. Deník New York Times dokonce spekuloval, že “slanina z jezerních krav” by mohla být na pultech obchodů během několika let. A to byl jen začátek. Uvažovalo se, že americký jídelníček dále doplní maso buvolí, jačí, sloní nebo žirafí.
Nakonec zůstalo jen u odvážných plánů. Namísto dovozu exotických zvířat se zákonodárci rozhodli upravit jižní močály tak, aby zde bylo možné chovat obvyklý dobytek.
Zdroj: Roaring Earth, Scientific American