Prosecco je oblíbené šumivé víno
Italské kopce Conegliano a Valdobbiadene, kde se vyrábí Prosecco, získaly prestižní místo na seznamu kulturních památek. Spousta lidí zná Prosecco jako italské šumivé víno, které je alternativou k šampaňského. V následujících řádcích vám o tomto vínu prozradíme více zajímavých informací.
Terroir
Terroir, francouzský výraz pro zemi, je jedním z nejdůležitějších prvků výroby vína, protože každý doušek a vůně vína vypráví příběh o okolí hroznů. Prosecco se vyrábí v regionech Veneto a Friuli-Venezia Giulia a hrozny se sklízejí na strmých, převážně křídových a vápencových kopcích západně od Benátek a severně od Valpolicella. Zmíněné kopce, na nichž se vyskytují také stopy jílu, bahna a mořského pískovce, se nacházejí mezi vysokými Dolomity a Jaderským mořem, které mírní teplé klima s množstvím ročních srážek. Podle oblasti poznáte i nejlepší Prosecco.
Výrazně se liší od šampaňského
Prosecco je často označováno za italskou verzi šampaňského, ale není tomu tak. Ano, v obou případech jsou to šumivá vína, ale tím podobnosti víceméně končí. Vedle toho, že terroir je zcela odlišný, je šampaňské šumivé víno vyráběné v oblasti Champagne ve Francii. Vyrábí se převážně z odrůd Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier, a to metodou známou jako méthode champenoise, při níž dochází k druhému kvašení, které vyvolává karbonizaci, až v láhvi.
Prosecco se vyrábí z hroznů odrůdy Glera metodou Charmat, která se vyznačuje druhým kvašením v jedné tlakové nádobě namísto v jednotlivých lahvích, kde se zachycuje oxid uhličitý, jenž dodává vínu bublinky a výraznou chuť. Po dokončení se víno přefiltruje, přidá se dávka, a poté se stáčí do lahví pod tlakem. Popsaný postup je mnohem méně nákladný. Šampaňské je luxusním vínem.
Prosecco bývá o něco sladší než šampaňské a mělo by se konzumovat mladé, protože mu neprospívá zrání v láhvi.
Jestliže si chcete zakoupit Prosecco, šampaňské či jakékoliv italské víno, podívejte se do nabídky e-shopu Vinodoc.