Psi a čokoláda. Proč je nebezpečná, jak poznat otravu a co dělat, když k ní dojde?

Přidat na Seznam.cz

Že by psi neměli jíst čokoládu, je všeobecně známé. Proč tomu tak ovšem je, a která čokoláda je pro psy horší než jiná, shrnuje Live Science.

Závažnost negativního vlivu čokolády na psa závisí na množství theobrominu (hořkého alkaloidu kakaovníku) a kofeinu v čokoládě.  A také na tom, kolik čokolády pes snědl, dále na jeho hmotnosti a citlivosti na chemické stimulanty. Hořká čokoláda je pro psy toxičtější, protože obsahuje vyšší koncentraci theobrominu než mléčná čokoláda: obvykle třikrát až šestkrát více. Naproti tomu bílá čokoláda obsahuje pouze malé množství theobrominu, a proto představuje pro psy mnohem menší toxickou hrozbu.

Počáteční příznaky otravy čokoládou se obvykle objeví do 6 až 12 hodin a mohou zahrnovat nadměrné slinění a dýchání, zvýšenou žízeň a močení, a/nebo žaludeční nevolnost, po které následuje zvracení a průjem. Pes může mít zvýšenou srdeční frekvenci a může být neklidný, nervózní a vzrušený, podobně jako člověk citlivý na kofein, který vypil příliš mnoho šálků kávy.

V závažných případech může nepravidelný srdeční tep způsobený konzumací čokolády snížit krevní oběh, což vede k poklesu tělesné teploty. Extrémní příznaky zahrnují letargii, svalové křeče, záchvaty a kóma, které někdy vedou až k úhynu. A protože má theobromin dlouhý poločas rozpadu, což znamená, že jeho odbourání v těle trvá déle, mohou příznaky otravy čokoládou přetrvávat i několik dní.

Podle Úřadu pro vědu a společnost při McGillově univerzitě v kanadském Ontariu v některých případech psi čokoládu konzumují, a přitom nevykazují žádné příznaky otravy; je to proto, že velikost dávky toxinů může ovlivnit reakci zvířete na otravu.

Veterináři obvykle léčí otravu čokoládou vyvoláním zvracení nebo podáváním dávek aktivního uhlí, které očistí trávicí systém psa od toxinů dříve, než se dostanou do krevního oběhu zvířete. V závislosti na závažnosti otravy může být nutné podat léky nebo tekutiny proti otravě.

Reakce psa na čokoládu může záviset na velikosti zvířete, uvedl veterinář Dr. Greg Nelson, ředitel chirurgie a ředitel diagnostického zobrazování z amerického státu New York. Čtvereček čokolády tak bude mít výraznější účinek na čivavu než na bernardýna, a to pochopitelně kvůli jejich rozdílné váze.

„Různé čokoládové výrobky mají různý obsah teobrominu a kofeinu a nejhorším provinilcem je pekařská čokoláda. Podle mých zkušeností může být smrtelná už pětadvacet gramů čokolády na kilogram [tělesné hmotnosti psa],“ uvádí Nelson.

Mléčná čokoláda je méně nebezpečná než čokoláda na pečení, protože obsahuje méně povzbuzujících látek, ale Nelson varuje, že pokud váš pes pozřel jakýkoli druh nebo množství čokolády, je vždy lepší vyhledat veterináře.

„Přinejmenším svému veterináři zavolejte a požádejte o radu.“

Ačkoli otrava čokoládou může psy postihnout kdykoli, štěňata častěji nacházejí a konzumují čokoládu o svátcích, jako jsou Vánoce a Velikonoce, kdy je k dispozici velké množství čokolády v podobě, ale i v tabulkách, vejcích, likérech, dortech a dekoracích. Ve skutečnosti je během Vánoc čtyřikrát a během Velikonoc dvakrát vyšší pravděpodobnost, že psi budou potřebovat návštěvu veterináře kvůli otravě čokoládou než během jiných svátků.

Zdroj: livescience.com