Zvířecí labužníci: Mývalové si vybírají dost neobvyklé gastronomické kombinace

Přidat na Seznam.cz

Možná si myslíte, že jen lidé vymýšlejí bláznivé kombinace jako slané karamelové latté nebo popcorn s chilli a čokoládou. Ale je to omyl!

I zvířata mají své chutě – a některá z nich by se klidně mohla ucházet o místo v kuchyni fine dining restaurace. Tedy kdyby zvládla držet vařečku. V čele těchto kulinářských kreativců stojí mýval – malý chlupáč, který nejenže ochutnává všechno možné, ale občas si to dokonce sám „dochutí“.

Mýval pochutnávající si na ostružinách.
Mýval pochutnávající si na ostružinách. Zdroj: shutterstock.com

Jídlo jako hra a experiment

Mývalové jsou známí svou zvídavostí. V přírodě (i na smetišti za vaším domem) zkoumají různé objekty, čmuchají, ochutnávají, kombinují. Nejde jim jen o to naplnit břicho – jejich způsob stravování je často hravý a kreativní. Jsou schopní si „namáčet“ potravu do vody nebo ji kombinovat s jinou, aby dosáhli nové konzistence nebo chuti. Zní vám to povědomě? Ano, připomíná to trochu vaření.

V zajetí, nebo když mají přístup k různým druhům potravy, si dokážou vybírat. Například si nejdřív vezmou kousek piškotu, pak sáhnou po ovoci, pak si do toho přidají kousek něčeho slaného. A ne, není to náhoda. Mýval ví, co dělá. Dává si svůj vlastní „degustační chod“.

Proč to dělají

Jedním z důvodů může být prostě zvídavost. Mýval je přirozeně chytré zvíře, které si s věcmi rádo hraje. Ale někteří odborníci si všimli, že jejich „gastronomické“ chování má i znaky úmyslného míchání chutí. Mohou si takto například neutralizovat něco příliš ostrého, nebo zvýraznit chuť něčeho jiného.

Je to jako když si dáte sýr s marmeládou – samotný sýr je slaný, marmeláda sladká, ale dohromady to překvapivě funguje. Mýval to možná neřekne takhle nahlas, ale očividně to taky ví.

Některé druhy ptáků si svou potravu namáčí do vody.
Některé druhy ptáků si svou potravu namáčí do vody. Zdroj: shutterstock.com

Mývalové nejsou jediní, kdo si jídlo „vylepšuje“. Některé druhy ptáků například máčí tvrdé kousky potravy do vody, aby byly měkčí. Šimpanzi občas kombinují různé plody, nebo si vyrábějí „nástroje“ na dolování termitů, což taky není úplně bez kulinářského podtextu. A i kočky a psi mají své preference – někteří si schválně smíchají suché granule s trochou konzervy, nebo si „dochutí“ jídlo tím, že do něj přidají třeba trávu nebo hlínu.

U zvířat nejde o chuťové kombinace v našem smyslu slova, ale o efektivitu, bezpečnost a občas i o potěšení. A právě to poslední je na tom fascinující – zdá se, že některá zvířata si jídlo opravdu užívají. Nejenže jedí, protože musí, ale také proto, že chtějí. A to už zavání opravdovým foodies přístupem.

Co si z toho vzít

Zvířata nám ukazují, že chuť a zvídavost nejsou jen lidskou záležitostí. Pokud jim dáme možnost, mohou objevovat, kombinovat, ochutnávat. U mývala to může vypadat jako neškodné šťourání v popelnici, ale při bližším pohledu je v tom překvapivě sofistikované chování.

Ať už jste milovníci gastronomie nebo jen pozorovatelé přírody, zvířecí „foodies“ vám mohou otevřít oči. Ukazují nám, že svět chutí a textur je mnohem širší, než si myslíme. A že i v říši zvířat existuje touha po dobrém jídle – jen podaná trochu jinak.

Zdroj: reddit.com, srs.fs.usda.gov