11 faktů o kočkách, o kterých jste pravděpodobně neměli tušení

Přidat na Seznam.cz

Že se kočky bojí okurek, vidí velmi dobře i v noci, anebo že ve starověkém Egyptě byly kočky doslova uctívané, to ví asi téměř každý. My si ale dneska povíme o 11 zajímavostech, které už tak známé nejsou a dokáží vás bezesporu překvapit.

1. Potí se skrz tlapky

Protože jsou kočky pokryté srstí, mají po celém těle poměrně málo potních žláz. Většinu z nich mají na polštářcích tlapek, a proto někdy vidíte malé mokré otisky, když se váš chlupatý přítel v letních měsících prochází po dlaždicích nebo linoleu a vy jste si naprosto jisti, že nikde není poblíž ani kapka vody. S pocením se pojí i další zajímavost, kterou je ochlazování. To kočky dělají pomocí dýchání a olizování srsti.

2. Jsou jako deštníky

Tato vlastnost se projevuje při pádu z výšky. Zkroutí se právě do tvaru deštníku, což jim právě umožňuje vždy přistát na nohou. Říká se tomu kočičí napravovací reflex.

3. Umí pít mořskou vodu

Pokud uvázne člověk uprostřed moře bez přísunu pitné vody, velmi brzy paradoxně zemře na dehydrataci. Kočky tento problém nemají, neboť jejich ledviny jsou natolik výkonné, že dokážou odfiltrovat sůl, což jim umožňuje uhasit pohodlně žízeň i z pro nás odporně slané vody.

4. Umí si samy poradit s koulemi z chlupů

Páníčkové často řeší, jak vyřešit problém s koulemi z chlupů, které kočkám zahlcují trávicí soustavu, z čehož mají nepěkné potíže. Často jej tedy řeší různými speciálními potravinami, díky kterým se jich dokáží zbavit. Víte ale, že jim nic takového nemusíte pořizovat v případě, že se pohybují venku? Tam totiž sežerou trochu trávy a protože jim chybí enzym na její trávení, musí ji následně vyzvracet. Jednak tím ze sebe vyloučí všechny nestravitelné zbytky jídla a hlavně, zbaví se tím i nebezpečných chlupových koulí.

5. Nemají mlsný jazýček

Tady je to zcela jednoduché. Díky genetické vadě necítí kočky sladkou chuť. Pokud si tedy myslíte, jak je potěšíte sladkou smetanou, pak ano, ale rozhodně to nebude díky její chuti.

6. Stráví až polovinu života čistěním sebe sama

Ano, správně, polovinu svého života skutečně kočky jen olizují celé svoje tělo. Čas od času se pustí i do svého majitele, což je od nich veliký projev náklonnosti. Nikdy tedy jejich jazýček neodmítejte.

7. Vrnění slouží více než jednomu účelu

Není to jen věc, kterou kočky dělají, když jsou šťastné. Dělají to i když jsou ve stresu a je možné, že to může být i forma samoléčby. Domácí kočky vrní na frekvenci mezi 25 a 150 Hertzy, což je podle vědců také frekvence, při které nejlépe rostou a obnovují se svaly a kosti. Proto existuje podezření, že se mručení koček mohlo časem vyvinout i jako taktika přežití.

8. Změny v rutině je nutí chovat se nemocně

I když je vaše kočka plně zdravá, neobvyklé či nečekané události způsobí, že bude pravděpodobně odmítat potravu, hodně zvracet a odkládat odpadky jinam než do svého pelíšku.

9. Otisky nosu jsou pro ně ekvivalentem otisků prstů

Otisk nosu každé kočky je stejně jedinečný jako otisky prstů u člověka. Pokud se tedy bojíte, že by se vám mohla zatoulat mezi dav stejně vypadajících kamarádek, udělejte jí otisk nosu a vždy ji pak bezpečně poznáte.

10. Mohou mít dominantní pravou i levou tlapku

Ano, kočky stejně jako lidé dávají důraz na jednu ze svých předních tlapek, kterou následně používají téměř na všechny úkony. Ale zatímco u nás nezáleží na pohlaví, u nich výzkumy ukázaly, že kocouři jsou většinou leváci, zatímco kočky zase více používají tu pravou.

11. Kočky si nemyslí, že jste schopni se o sebe postarat sami

Přesně to je důvod, proč vám nosí mrtvé myši a další zvířata. Mají totiž za to, že jste naprosto neschopný lovec, a tak se vás snaží nakrmit.

Zdroj: bustle.com