Podle čeho vybrat zrnkovou kávu, aby chutnala výtečně?
Pokud jste investovali do kvalitního kávovaru, staví se před vás ještě otázka, jaká kávová zrna si vyberete. Vzhledem k tomu, že je trh poměrně rozmanitý, není jednoduché sáhnout po kávě, která by vás uchvátila svou chutí a vůní. V následujících řádcích vám prozradíme, jaké faktory byste měli zohlednit.
Jaké druhy vlastně existují?
Setkáte se s mnoha druhy kávových zrn, přičemž kávový průmysl je závislý zejména na odrůdách, které se rozdělují do dvou kategorií, a to Arabica a Robusta.
Arabica má jemnou chuť a nízkou kyselost. Pražírna zrnkové kávy prodává především tento druh, protože je vhodný na každodenní pití. Robusta se pěstuje v drsnějších klimatických podmínkách s menším množstvím vody, což je z hlediska pěstování ekonomičtější, nicméně výsledná zrna mají kyselejší a hořkou chuť, která ne každému vyhovuje.
Kde se káva pěstuje?
Pokud jste ochutnali už několik druhů kávy, tak určitě víte, že pro jednotlivé oblasti jsou specifické i odlišné chutě. Jestliže si kupujete kávu, myslete i na to, že její chuť do značné míry závisí na tom, kde byla vypěstována.
- Střední Amerika – hladká, ovocná a jemně oříšková chuť,
- Jižní Amerika – mírně sladká káva s tóny karamelu a medu (zejména v Kolumbii),
- Asie – dřevitá a zemitá chuť kávy s nízkou kyselostí,
- Afrika – tóny vína, bobulí, ovoce a květin.
Poznávacím znamením etiopské kávy je například výrazná borůvková chuť. Jednodruhové kávy s lehkým až středním pražením dají vyniknout jedinečným regionálním vlastnostem kávy. Dalším faktorem při výběru je nadmořská výška. Ideální je káva pěstovaná ve vysokých nadmořských výškách, neboť má bohatší a plnější chuť.
Kde koupit praženou kávu?
V tomto segmentu působí spousta prodejců, přičemž široké portfolio poskytuje Káva Monro. Internetový obchod vám nabízí rozdělení čerstvě pražené kávy podle země původu. V nabídce jsou však i kávové čaje.