Chov koz: Toto zvíře dává víc než jen mléko
Koza vám nebude dávat jen mléko a maso, ale může vám dát i kůži. Je ale potřeba jim zajistit vhodné podmínky k životu, aby vám byly co nejvíce k užitku.
Koza je přežvýkavec z řádu sudokopytníků, který je již dlouhá léta považován za jednoho z nejvíce domestikovaných zvířat. Lidé tedy kozu mají k užitku, ať už pro mléko, maso nebo kůži. Koza vyniká především svými rohy, které jí vyrůstají z její hlavy nahoře. Ty využívají k sebeobraně a při soubojích.
Kam je umístit
Kozy mají rády venkov a tedy i volné prostranství. V teplých dnech jim bude nejlépe ve velkém výběhu, na louce, na stráni apod. Pře konec podzimu, zimu a začátek jara umístěte kozy pod přístřešek, střechu, do chléva apod. Tento prostor však musí stále zůstat dobře provětratelné s dostatkem čerstvého vzduchu. Také je důležité zajistit suchost a teplotu v chlévě. Teplota ve stájí či chlévě by neměla v zimě padnout pod 8 stupňů Celsia a v létě by zase neměla naopak vystoupat nad 18 stupňů Celsia.
Krmení
Jelikož toto zvíře má rádo přírodu a volné prostranství, má rádo také přírodní potravu, což je tráva, kůra stromů a nebo listí. V zimním období jim postačí seno se šťavnatými doplňky, jako např. jadrné krmivo. Krmivo musí být proschlé, protože by zapařené krmivo kozám neudělalo úplně dobře. Nezapomeňte na pitný režim, který je velmi důležitý hlavně v létě, tak jako u nás, lidí. Voda musí být odstátá, ne studená, ne teplá, ale okolo pokojové teploty.
Mléko
Koze se ne nadarmo říká tzv. kráva chudých. Je totiž velice známá pro své kozí mléko. Oproti kravskému mléku to kozí obsahuje vyšší obsah tuku, nižší obsah laktózy. Mnoho lidí ho tedy upřednostňuje díky jeho nutričním vlastnostem. Z tohoto mléka se vyrábějí různé sýry, ale např. také i tvaroh. Lidé z oblasti středomoří si tyto kozí produkty velmi oblíbili, a tak se staly tyto sýry tradičním pokrmem. Pokud se rozhodnete cestovat na sever Afriky nebo na Blízký Východ, kozí sýry zde také s největší pravděpodobností spatříte.
Kozí mléko nebude to pravé ořechové úplně pro všechny, jelikož má velmi specifikou vůni a chuť. Tato vůně bývá intenzivnější zejména u čerstvého mléka a závisí i na krmení a hygieně při dojení. U produktů zakoupených v běžných supermarketech se však nedostatečné hygieny bát nemusíte.
Maso
Nevíte, jak přesně chutná kozí maso? Ochutnejte jej, jelikož je velice chutné, hlavně pro jihovýchodní evropany, jižní američany atd. Jestliže vám ale zapáchá kozí mléko, kozí maso vám také nebude moc vonět a nejspíše to pro vás nebude to pravé ořechové, jelikož má podobný pach a je tužší, obzvlášť pokud pochází ze staršího zvířete. Maso mladých kůzlat je oproti tomu jemné a mnoho lidí tvrdí, že se podobá jehněčímu masu. Oproti mléku má nižší obsah tuku. Toto maso se skvěle hodí pro kořeněná a pikantní jídla, guláše apod.
Kozinka
Kozí kůže se jinak nazývá kozinka, a jelikož nemá tak dlouhé chlupy a srst, je jemná na dotek a dostatečně pružná. Z kozí kůže se vyrábí mnoho různých látek, jako např. kašmír nebo mohér. Kozinka se také velmi proslavila díky výrobě rukaviček, které právě začaly být vyráběny z kozí kůže. Z historie se na vyschlou kozí kůži psalo. Tento produkt se nazývá pergamen, který byl využíván hlavně ve starověku a středověku.
Jestliže byste chtěli začít doma farmařit a právě si vybrali na chov kozy, je důležité si pořádně zjistit, co koza ráda má a co naopak ne. Koza se vám nejvíce odvděčí, když bude mít dostatek prostoru a času na volném prostranství. Není to náročné zvíře a tak i s krmivem vám nebude, hlavně přes léto, na obtíž. Jestliže dopřejete svým zvířátkům důstojné a vhodné podmínky, odvděčí se vám velmi chutným masem, mlékem, ale také i kůží.
Zdroje: Cs.wikipedia.org, Ifauna.cz, Regiony.rozhlas.cz