Návod na krásný a jednoduchý VIP koláč pro hladové venkovní ptáky
Venkovní ptáci teď budou vděční za každé zrnko, které najdou, aby se zahřáli. A kromě sypání slunečnice do krmítka můžete vyrobit i originální lojový koláč. S naším jednoduchým návodem ho zvládnete raz dva! A můžete ho navíc hrdě darovat jako originální vánoční dárek!
Na rozdíl od nevzhledných a nebezpečných lojových koulí v igelitové síťce je tento koláč i stylovou zahradní dekorací. Vaší fantazii se při výrobě meze nekladou a čarovat můžete jak tvarem, tak i výslednou podobou. Vyrobit takový koláč je opravdu snadné, rychlé a překvapivě levné.
Fakta: v zimě se zobe 2x tolik!
Ptáci nezbytně nutně potřebují v zimním období tuk navíc. A to jen proto, aby se zahřáli! Jen k vytvoření nezbytného tepla použijí ptáci polovinu toho, co sezobou! Z tohoto důvodu potřebují ptáci v potravě dodatečný rychlý přísun bílkovin a tuků, který najdou právě v loji (sádle, tuku).
Ingredience, které budete potřebovat
Sádlo (pro vegetariánskou variantu můžete použít rostlinný tuk)
Ovesné vločky, které ale nevařte! Sušené, přímo ze sáčku, nejlépe ty nadrcené, které se lépe vejdou do zobáčku.
Nesolená semínka a zrníčka jako slunečnice, dýňová semínka, pšenice, oves. Můžete kombinovat loupaná i neloupaná.
Nesolené ořechy, ty je ovšem potřeba vyloupat. Ideální jsou vlašské ořechy.
Kukuřičná mouka, která vytvoří pojivo a koláč bude dobře držet tvar. Není potřeba příliš, do výsledné směsi stačí dvě tři polévkové lžíce.
Rozinky, protože ptáci milují rozinky.
Další ingredience pro vaši potěchu a ozdobu, jako například sušené plátky ovoce. Nemusíte se bát, ptáčkové si ovoce ozobou.
Nádobí, které budete potřebovat
Na „uvaření“ VIP ptačího koláčku vám bohatě vystačí to, co máte právě teď v kuchyni.
Hrnec na rozpuštění tuku (sádla)
Velkou mísu na smíchání rozpuštěného sádla a suchých částí
Formu, do které vylijete směs. Směs není nijak extra horká a spíš tuhé konzistence, takže forma nemusí být super těsná. Formě se meze nekladou – můžete využít například silikonových tvarů na smažení vajíček, tvořítka na led či různé nádoby, vyrábět donuty, srdce, kostičky…. Nezapomeňte si ovšem ve hmotě udělat díru na provázek!
Návod k přípravě
Doporučuje se při odměřování použít poměr 1:2 tuk a suchá směs. Tedy namícháme dvakrát tolik množství suchých ingrediencí, nežli dáme sádla. Pozor! Množstvím se myslí objem, nikoliv váha! Tedy například jeden hrnek sádla a dva stejné hrnky suché směsi.
Nasypte do mísy směs suchých ingrediencí. Zalijte polovinou rozpuštěného sádla a pomalu míchejte. Za stálého pomalého míchání přidávejte další sádlo, dokud nevytvoříte mírně tekutou, mazlavou konzistenci. Nyní dejte misku na 30 minut do lednice či chladu. Poté bude hmota tužší a snáze se vám bude dávat do forem! Je možné tuto hmotu servírovat i do přírodních úkrytů a vyplnit s ní různé dutinky, úžlabí stromů nebo vhodně umístit misku.
No řekněte, není to jednoduché? A radost budou mít všichni. Ptáčci z kvalitního zobání i vy z jejich pozorování!
Autor: Hana Tomeš Filipi