Za dobrou ranní kávu vděčíme spolupráci ptáků a včel
Kávová zrna jsou větší a sklizeň bohatší, když se ptáci a včely spojí, aby chránili a opylovali kávovníky, píše Science Daily.
Ptáci a včely. Bez těchto okřídlených pomocníků, z nichž někteří na kávové plantáže cestují tisíce kilometrů, by pěstitelé kávy zaznamenali až čtvrtinový pokles výnosů.
To je důležité pro kávový průmysl – včetně spotřebitelů, zemědělců a korporací. Ti všichni jsou závislí na neplacené práci přírody, která jim přináší ranní povzbuzení.
Vědci v článku publikovaném v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences tvrdí, že přínos přírody – v tomto případě opylování včelami a hubení škůdců ptáky – je dohromady větší než jejich individuální přínos.

V rámci experimentu výzkumníci z Latinské Ameriky a USA manipulovali s kávovníky na 30 farmách. Testovali čtyři scénáře: samotná aktivita ptáků (ochrana proti škůdcům), samotná aktivita včel (opylování), žádná aktivita ptáků a včel a nakonec přirozené prostředí, kde včely a ptáci mohli volně opylovat a požírat hmyz, jako je zavíječ kávový, jeden z nejškodlivějších škůdců ovlivňujících produkci kávy na celém světě.
Ze studie vyplývá, že kombinovaný pozitivní vliv ptáků a včel na nasazení plodů, hmotnost plodů a jejich stejnoměrnost – klíčové faktory kvality a ceny – byl větší než jejich individuální účinky. Bez ptáků a včel se průměrný výnos snížil téměř o 25 %.
Zdroj: sciencedaily.com