Suché krmivo může zvyšovat riziko cukrovky u koček

Přidat na Seznam.cz

Obezita je největším rizikovým faktorem cukrovky. Ale u koček s normální hmotností se riziko cukrovky zvyšuje, pokud jedí více suchého než mokrého krmiva. U venkovních koček je pravděpodobnost výskytu onemocnění nižší než u domácích koček, uvádí portál Forskning.

Strava je tedy důležitějším faktorem než druh krmiva a je ještě příliš brzy na to, aby se dalo říci, že suché krmivo je faktorem, který přispívá ke vzniku cukrovky. Je třeba provést další studie.

Suché krmivo obsahuje více sacharidů

Suchá strava často obsahuje více sacharidů než mokrá strava. Sacharidy se štěpí na cukr, který je pak pomocí hormonu inzulínu vstřebáván buňkami v těle. Právě produkce inzulínu a jeho účinek u diabetika nefunguje správně. Kočky jsou striktní masožravci a jsou přirozeně přizpůsobeny k přijímání potravy s vysokým obsahem bílkovin.

Ve studii se vědci zabývají novými i dříve známými rizikovými faktory cukrovky u koček. Výsledky také ukazují zvýšené riziko cukrovky u koček, které žijí jako domácí kočky, jsou neaktivní, mají žravé chování a nadváhu. U venkovních koček bylo riziko vzniku onemocnění nižší.

Tato studie je dosud nejrozsáhlejší studií případů a kontrol u koček s cukrovkou. Do studie bylo zařazeno celkem 2066 koček, z nichž 396 mělo diabetes a 1670 bylo kontrolních. Studie probíhala formou internetového průzkumu po dobu čtyř měsíců a zahrnovala celkem 48 otázek o kočce a jejím věku, plemeni, pohlaví, kastračním stavu, zdraví a srsti, jakož i otázky o krmení kočky, jejím stravovacím chování, úrovni aktivity a o tom, zda je kočka doma nebo venku.

Zdroj: forskning.se